Inlogformulier

Facebook

facebook2

Onderstaande fot's zijn op ons complex gemaakt

 IMG 0017

 

De ekster is een brutale bezoeker die er niet voor terugdienst het eten van je bord te pikken

 

 

 

IMG 0025

 

 

 

 

 

 

Halsbandparkieten zijn tropische vogels, afkomstig uit Zuid-AziĆ« en Centraal-Afrika. Ze zijn knalgroen, luidruchtig en assertief. Op ons complex vertoeft in de zomer een groep van ongeveer 40 stuks. Ze slopen de bomen. Door toedoen van de mens heeft deze papegaai zich permanent weten te vestigen: het gaat om oorspronkelijk ontsnapte en losgelaten kooivogels. Halsbandparkieten zijn holenbroeders, die ook in nestkasten broeden.

IMG 0045

 

 

Toch wel iets bijzonders toen we in 2014 deze roofvogel op ons complex in een boom zagen zitten. Het bleek een woestijnbuizerd te zijn. Achteraf was hij van een valkenier die hem in het Zuiderpark was kwijtgeraakt. Dit zijn opmerklijke roofvogels in de zin dat ze slimme sociale jagers zijn. Ze jagen dus samen in groepen en werken met elkaar om de prooi te vinden en vangen. De woestijnbuizerd is eigenlijk meer een havik maar 'Parabuteo' betekend 'soorteglijk aan buizerd', dus we doen het maar ermee. Deze roofvogelsoort komt voor in de Zuid-West delen van Amerika en meeste delen van Zuid-Amerkia. Woestijnbuizerds houden van semi-droog halfwoestijn gebieden met een paar bomen. In Zuid-Amerika wonen ze ook in moeras en mangroven gebieden. Nesten worden door het vrouwtje in bomen, bossen en cactussen gebouwd en zijn klein en compact van takken en bladeren gemaakt. Er worden tussen twee tot vier eiren soms well drie keer per jaar gelegd. Woestijnbuizerd eieren duren 35 dagen om uit te broeden en na 50 dagen kunnen jonge roofvogeltjes goed vliegen. Vaak blijven de jonge roofvogel bij de ouders om te helpen met jagen en om de jong te verzorgen. Vanwege zijn social gedrag is de woestijnbuizerd een geliefde roofvogel voor de valkerij.   

 IMG 0317

 

De groene specht. Groene spechten zijn standvogels van open loofbossen, hoogstamboomgaarden, parken en oude houtsingels. Als broedplaats verkiest de soort meestal een zelfgehakt hol in een oude loofboom. Het voedsel bestaat uit grote mieren (vooral rode bosmieren) en wordt meestal op de grond verzameld. De lachende roep valt vaak eerder op dan de vogel zelf, maar wie eens een groene specht tekeer heeft zien gaan op een mierenhoop zal dit niet snel vergeten!

 IMG 4444

 

  

De grote bonte specht is de drummer van het bos; zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur, begrijpelijk, uitgaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten worden ook gebruikt om een holte met rond gat in uit te hakken. Een specht krijgt daarbij geen hoofdpijn doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd; de grote bonte specht maakt geen comfortabel nest voor de jongen.